Gebelik
40 HAFTALIK YOLCULUK
HAFTA HAFTA GEBELİK
Gebelik doğal bir süreçtir. Bu 40 hafta süren yolculukta sizin ve bebeğinizin birbirinize ve yaşayacağınıztüm değişikliklere alışacağınız yeterli vaktiniz olacaktır. Düzenli takiplere gittiğiniz sürece doktorunuz durumunuz hakkında danışmanlık ve rehberlik yapacaktır. Siz de ömür boyu hep hatırlayacağınız bu kırk haftanın keyfini çıkarmaya bakın. Yapmanız ve yapmamanız gerekenleri öğrenin.
Hafta hafta gebeliği ve temel takip prensiplerini öğrenin. Bu size kendi tedavi planınızda seçimlerinizi bilinçli olarak yapmanızı sağlayacaktır. Aile hekiminizden faydalanabilirsiniz. Ücretsiz olan gebe bilgilendirme sınıfına katılmanız size, sizin gibi başka gebelerle tanışma ve paylaşımda bulunma imkanı sağlayarak korkularınızla baş etmeniz ve basit gebelik problemleriniz için yardım almanıza olanak sunar.
İLK ÜÇ AY
Gebeliğinizin ilk 3 ayında vücudunuzun hızla değiştiğini fark edeceksiniz. Uykuya meğil, halsizlik, bulantı, kusma, göğüslerde gerginlik ve dolgunluk bebeğinizi henüz fark etmeseniz bile size gebe olduğunuzu hatırlatır. Duygularınız değişken olabilir, çok mutlu olanın yanınd anksiyete de oluşabilir. Bebeğiniz ise çok hızlı büyümektedir. Bir kaç milimetrelik bir su kesesi iken 3 ayın sonunda yaklaşık 7 santimetreye ulaşmıştır.
Ultrasonda sizin de el ve ayaklarını seçebileceğiniz bir canlı olmuştur kibu da bebeğinizin 3 ayda kat be kat büyüdüğü nlamına gelir. Tüm bu hızlı büyüme sürecinde ilk doktor kontrolunu yaptırmış olmanız, hatta vitaminlere gebelik öncesinde başlamış olmanız gerekmektedir. Folik asit bu dönemde en gerekli vitamindir. Günlük 400-800 microgram folik asit almanız önerilir. Bunun için brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler yiyin. Bu bebeğinizin beyin ve omurilik gelişimi için gerekli olup bazı doğumsal anomalilerin de riskini azaltır.
Ayrıca doktorunuza başvurup 11-14 hafta tarama testleri ve ense kalınlığı ölçümü hakkında bilgi almalısınız.
1.,2., 3. GEBELİK HAFTALARI
Bu haftalar yumurtalıkta yumurtanın çatladığı ve döllenmenin olduğu haftalardır. Daha gününüz geçmemiştir, dolayısı ile siz henüz gebeliğinizin farkında olmadığınız için gebelikten şüphelenmeseniz de doktorunuza sormadan herhangi bir ilaç kullanmamanız önemlidir.
4. GEBELİK HAFTASI
Adet beklediğiniz haftadır. Bir kaç hücreden ibaret olan bebeğiniz döl yatağına bu haftada tutunur. bebeğiniz henüz ultrasonda görülmeyebilir. Kanda yaptırdığınız gebelik testi pozitif çıkacaktır. Bu hafta müjdeyi aldığınız haftadır.
5. GEBELİK HAFTASI
Ultrasonda bir kesecik belirmiştir. İleride organlarını oluşturacak olan üç katman halindedir. Bu keseciğin içinde bebeği görmek için biraz daha sabretmeniz gerekebilir. Zira sadece birkaç milimetre boyutundadır.
6. GEBELİK HAFTASI
Artık doktorunuzun yardımıile ultrasonda bir gebelik kesesi içinde, mercimek tanesi kadar görebilirsiniz. Bu haftada nöral tüp dediğimiz ileride omuriliği oluşturacak sert kısımdaki yapı kapanır. Kalbi ilk kanı pampalamaya başlar. Kalbi dakikada 150-160 atım atmaktadır. İleride yüzünü oluşturacak ilk yapılar da oluşmaya başlamıştır, ayrıca kol, bacak tomurcukları seçilebilir.Mercimek büyüklüğünde bir canlıdan beklemeseniz de artık tüm organları gelişme sürecindedir.
7. GEBELİK HAFTASI
Boyu yaklaşık 7 milimetredir. Artık el ve ayak çıkıntıları daha rahat seçilebilir. Kordonun ucuna bağlı, hamakta sallanır gibi durur. Ultrasonda siz de kabaca şeklini anlayabilirsiniz. Beyin yarıküreleri gelişmeye devam eder.
8. GEBELİK HAFTASI
Baş popo mesafesi yaklaşık 13 milimetre kadardır. Ultrasona da büyük kafatası ile fasulyeye benzer. Kol ve bacak çıkıntılarının ucunda el ve ayakları yumru halinde görülebilir. Henüz parmakları bitişik olup birbirinden ayrılmamıştır. Göz ve kulakları oluşmuştur. Beyinde sinir hücreleri birbiri ile bağlantı yapmaya devam etmekte ve sinir ağını oluşturmaktadır. Henüz dış cinsel organları ayrışmamıştır. Kız erkek ayrımı yapılamaz.
9. GEBELİK HAFTASI
Artık ultrasonda insana daha çok benzer. Gelişmesi daha detaylara inmiştir. Kolları dirsekten kıvrılmıştır. Göz kapakları tamamlanmıştır ancak henüz ayrılmadıklarından açılıp kapanma hareketi yapamazlar. Bunun için yeterli kas ve sinir gelişimi yapım aşamasındadır. Cinsiyet organları yapılmaya başlansa da henüz ultrasonda seçilemez. Plasenta (bebeğin eşi) çalışmaya başladığından hormonal olarak annenin yumurtalıklarına bağımlılık azalır. Yani düşük ihtimalı nispeten azalmıştır.
10. GEBELİK HAFTASI
Yaklaşık 30-35 milimetredir. Gözün iris tabakası bile oluşmuştur. Beyin gelişimi hızla devam etmekte olup kafa her zaman oran olarak gövdeden büyüktür. Kafa ve gövde birbirinden uzaklaşmaya, boyun belirmeye başlamıştır. Gelişiminin en kritik dönemini başarı ile tamamlamış, ilk zorlu dönemeci atlatmıştır. Bundan sonra enerjisini detaylandırmaya harcayacaktır. Artık o bir embriyo değil fetüstür.
Kol ve bacaklarını kıvırabilir. Ufak tekmelerini doktor kontrollerinde ultrasonda görebilirsiniz ancak sadece kendi sularını dalgalandıracak kadar kuvvetlidir, siz hissedemezsiniz.
11. GEBELİK HAFTASI
Boyu 50-60 milimetre ve ağırlığı 8 gram kadardır. Kemikleri sertleşmeye ve gelişmeye başlamıştır. Göz araları geniş, kulakları düşüktür. İlerik dönemlerde bunlar nihai yerlerine ulşacaktır. Hareketlri daha da artmıştır ama hala bunları hissedemezsiniz. Bir ipin ucunda topaç gibi ani sıçrama hareketleri yapar, bu kordonun uzaması için gereklidir. Karaciğerde kan hücre yapımı da bu haftada başlamıştır.
12. GEBELİK HAFTASI
Bu haftada parmaklarını açıp kapayabilir. Tırnakları oluşmaya başlamıştır. Ağzı ile emme hareketi yapar ve Bu ultrason sırasında gözlemlenebilir.Hatta idrerını bile yapmaya başlamıştır. Boyu yaklaşık 70-80 mm, ağırlığı ise 12-15 gr kadardır. Artık kemikleşme başlamıştır. Kıkırdakların hızl kireçlenmesi ve kemiğe dönüşümü bu dönemlerde gerçekleşmeye başlar. Burun kemiği ultrasonda görülebilir hale gelir. Plasentanın oluşumu da tamamalandığından hamileliğin devamı için gerekli hormonların üretimi arzulanan düzeye ulaşmıştır. İkili tarama testi (11-14 hafta arası) bu hafta içinde yapılabilir.
İKİNCİ ÜÇ AY
İlk aylarda görülen bulantı ve kusmaların azalması ile kendinizi daha iyi hissettiğiniz bir döneme girdiniz. karnınız belirginleşti, gebe olduğunuzu hiisediyorsunuz, duygusal olarak da bebeğinizin varlığına alıştınız.
İkinci 3 ayda hem kilo almanız hızlanır hem de bebeğiniz yer kaplamaya başlar. Buna bağlı cildinizde çatlaklar ve bel ağrıları gibi yakınmalarınız oluşabilir. Cildinizi nemlendiriciler ile besleyin.
Ortopedik terlik ve ayakkabılar kullanmanın ve uzanırken ayak kısnınızı bir yastıkla yükseltmenin bel ağrılarına faydası olacaktır. Bu dönem aybı zamanda bebeğinizin ilk hareketlerini hissettiğiniz dönemdir. İlk kez gebe olanlar bu hareketleri biraz daha geç hissedebilirler. Bu aylarda bebeğinizle aranızdaki ilişki güçlenir. Artık dışarıdaki sesleri duymaya başlamıştır. Tat cisimcikleri oluşmuştur. Akciğerindeki dallanmalar oluşmuş fakat hava ile karşılaşmak için gerekli maddeler henüz üretilmemiştir. Bu dönemde yapılan ultrasonlarda bebek cinsiyetini saptamak mümkün olabilir.
Üçlü tarama testi de (16-20 hafta arası) bu dönemde önerilmektedir. Bu dönemki doktor muayenenizde ne kadar kilo aldığınız önemlidir. Ayrıca gebelik ekeri taramaları da bu dönemin sonunda önerilecektir. bebeğinizin oluşumunu tamamlayıp enerjisini büyümeye harcadığı bu dönemde ikinci düzey ultrasona ihtiyacınız olup olmadığını doktorunuza danışın.
13-14. GEBELİK HAFTALARI
İnce derisindentüm damarları görülebilir. Vücut gelişimi hızla devam ederek kafaya göre oranı giderek artar. Boyu (baş-popo) 85-90 mm, ağırlığı 25-30 gr kadardır. Bağırsakları kordon içerisinden karın içindeki yerlerine yerleşmekte ve karın ön duvarı oluşmaktadır.
Dalakta kan hücresi yapımı başlamıştır. Yüz kaslarının sinirleri yüz mimiklerini yapabilecek kadar gelişmiştir. Ultrasonda esneyip kaş çatabilir. Kol ve bacakları son uzunluklarına ulaşmış olup bundan sonra tüm vücut büyümesi ile paralel büyüyeceklerdir. Siz daha hissedemeseniz de hareketlerinde kuvvetlenme ve artış devam etmektedir.
15-16. GEBELİK HAFTALARI
İlk üç ayda oluşumu büyük ölçüde tamamlanan bebeğiniz, enerjisini büyümeye harcamaya devam eder. ağırlığı 100 gr kadardır ve 16. haftadan itibaren kilosundaki artış hızlanır, bu sizin kilo almanıza da yansır.